Ana Sayfa Künye Sitene Ekle
Kullanıcı Adı : Şifre : Şifremi Unuttum Yeni Üyelik
Ana Sayfa Foto Galeri Video Galeri Tüm Yazarlar
Trabzon Rum Devleti tarihi
Trabzon Rum İmparatorluğu Tarihi, rum devletinin yıkılışı, Trabzonun fethi

Trabzon Rum imparatorluğunun 15 Ağustos 1461 yılına kadar kısaca tarihidir,

KuruluÅŸ

Devletin kurucusu olan Aleksios Komnenos (1204-1222), Bizans İmparatoru I. Andronikos Komnenos'un (1183-1185 arası hükümdar) oÄŸlu Manuel Komnenos ile Gürcü Kralı III. Giorgi'nin (1156–1184 arası hükümdar) kızı Rusudan'ın oÄŸludur. Bu akrabalık iliÅŸkisi, devletin kuruluÅŸunda Gürcü Kraliçesi Tamar’ın yardımlarının alınmasında etkili olmuÅŸtur. Aleksios Komnenos, Trabzon’u baÅŸkent yaparak Bizans İmparatorluÄŸunun gerçek yasal varisinin kendisi olduÄŸunu ileri sürmüÅŸ, çift baÅŸlı kartal (aetos) armasını sembol olarak kullanmıştır.

Bizans Ä°mparatoru I. Andronikos Komnenos 1185 yılında tahttan indirilip öldürülmüÅŸtür. Gözlerine mil çekilen oÄŸlu Manuel ise bir süre sonra bu yaralardan ötürü öldü. Manuel’in karısı ve Trabzon İmparatorluÄŸu'nun kurucuları olan Aleksios ile David’in annesi olan olan Rusudan, yeni imparator II. İsaakios Angelos'un (Angelos Hanedanından) hışmından korunmak maksadıyla Konstantinopolis’tan ayrılmıştır. Kesin olmayan kayıtlara göre Rusudan Gürcistan’a ya da Komnenos ailesinin memleketi olduÄŸu sanılan DoÄŸu Karadeniz kıyılarına gitti. Nitekim 1204’ten daha önce Trabzon merkezli yarı bağımsız bir Komnenos idaresinin varlığıyla ilgili bazı kanıtlar vardır.

Trabzon İmparatorluÄŸu baÅŸlangıçta Gürcü sınırında Soterioupolis'ten Herakleia Pontike’ye kadar uzanan Kuzey Anadolu topraklarında hakimiyet kurmuÅŸtur. Bu bölge günümüz Türkiye’sinde SinopOrduGiresunTrabzonBayburtGümüÅŸhaneRizeArtvinSamsun illeriyle KastamonuBartın ve Zonguldak ilerinin kıyı kesimini kapsamaktadır. İmparatorluk, 13. yüzyılda Karadeniz’in karşı yakasındaki Kırım'da bulunan ChersonKerç ve onların hinderlandları Deniz ötesi anlamına gelen Perateia ismiyle bir vilayet haline getirilmiÅŸtir.

David Komnenos (1204-1214) önce Sinop, daha sonra I. Teodor Laskaris’in kurduÄŸu Ä°znik İmparatorluÄŸu’nun sınır bölgesine kadar olan bütün Paphlagonia/Batı Karadeniz topraklarını alarak batı yönünde hızlı bir geniÅŸleme gerçekleÅŸtirmiÅŸtir. Fakat Sinop’un batısındaki topraklar 1206’da Laskaris’in eline geçerken, Sinop’un kendisi de 1214’te Anadolu Selçuklu sultanı Ä°zzeddin Keykavus tarafından ele geçirilmiÅŸtir.

Yükselme

Trabzon İmparatorluÄŸu, en az Bizans kadar, Anadolu Selçuklu ve sonra Osmanlı Türkleri yanında İtalyan cumhuriyetlerinden özellikle Cenevizler ile sık ve çetin mücadeleler içinde olmuÅŸtur.

1258’de MoÄŸol Hülagü Han’ın BaÄŸdat yıkımı üzerine Trabzon, İpek Yolu’nun batı terminali haline gelmiÅŸtir. MoÄŸol himayesi altında devam etmiÅŸ olan İpek Yolu ticareti Trabzon ÅŸehrini ileri derecede zenginleÅŸtirmiÅŸtir.

MoÄŸol baÅŸkenti Karakurum’a kadar seyahat eden ünlü seyyah Marko Polo, Avrupa’ya 1295’te Trabzon yoluyla dönmüÅŸtür. III. Aleksios (1349-1390) döneminde dünyanın baÅŸlıca ticari merkezlerinden biri haline gelen Trabzon, büyük zenginliÄŸi ve sanatsal baÅŸarılarıyla tanınmıştır.

DoruÄŸa UlaÅŸma ve İç SavaÅŸ

Trabzon İmparatorluÄŸu en kudretli konumuna II. Aleksios'nin (1297-1330) uzun hükümdarlığı döneminde eriÅŸmiÅŸtir. Ülke II. Aleksios döneminin sonlarından III. Aleksios'un (1349-1390) ilk yıllarına deÄŸin hanedan içi çekiÅŸmeler ve suikastlar ile çalkalanmıştır. İmparatorluk, yaÅŸanan iç çekiÅŸmeler etkisi ile iç barışını ve eski ticari önemini kaybetmiÅŸtir.

Gerileme ve ÇöküÅŸ

III. Aleksios'dan sonra tahta geçen III. Manuel (1390-1416), aksak Timur ile Osmanlılar arasındaki mücadelede aksak Timur’un müttefiki olmuÅŸtur. Bu dönemde HacıemiroÄŸlu BeyliÄŸi, Kerasous kısa bir süre ele geçirmiÅŸtir.

OÄŸlu IV. Aleksios'ün (1417-1429) en yaÅŸlı kızı Maria, Bizans imparatoru VIII. Yannis Palaiologos'un dördüncü karısı olurken, Alexius öteki iki kızından birini rakipAkkoyunlu hükümdarı Cihan Åžah ve diÄŸerini Karakoyunlu hükümdarı Ali Bey’le evlendirmiÅŸtir. Yuannes IV, bu evliliklerden yardım görememiÅŸtir ve imparatorluÄŸu kısa zamanda Konstantinopolis ile aynı kaderi paylaÅŸmıştır.

Osmanlı sultanı II. Murad 1442’de Trabzon’u almak için deniz tarafından ilk teÅŸebbüsünü gerçekleÅŸtirmiÅŸ, ÅŸiddetli deniz fırtınalarının engellediÄŸi kara çıkarmasının yapılamayışı bu saldırıyı baÅŸarısız kılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in Belgrat kuÅŸatmasının sürdüÄŸü 1456 yılında Osmanlı Devleti’nin Amasya valisinin yaptığı akında, Trabzon İmparatorluÄŸu savaşı kazanmasına raÄŸmen pek çok esir vererek ağır bir haraç ödemeye de mecbur edilmiÅŸtir.

Nihai bir saldırı için müttefikleri ile harekete geçen Yuannes, eniÅŸtesi olan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oÄŸluyla kızını evlendirdirerek Fatih’ten beklediÄŸi karşı saldırıya karşı Uzun Hasan’ın desteÄŸini saÄŸlamaya çalışmış, Sinop (İsfendiyar) ve KaramanoÄŸlu Türkmen beyleri ile Gürcistan kralından da olası bir Osmanlı taarruzuna karşı yardım sözleri almıştır. Yuannes'in 1458'te ölümünden sonra hükümdar olan kardeÅŸi David, Burgonya Dükü Philip'e 22 Nisan 1459 tarihinde bir mektup yazarak Türklere karşı bir kutsal birlik oluÅŸturmayı önermiÅŸtir. Trabzon'lu Alighieri 14 Kasım 1460'da Avrupa turuna çıkıp bu fikri olgunlaşırmayı denemiÅŸ, dahası olumlu cevap da almıştır ama bu birlik gerçekleÅŸemeden Trabzon düÅŸmüÅŸtür.

Bu arada II. Murad'ın daha önce kardeÅŸine yüklemiÅŸ olduÄŸu haracı kaldırmasını dile getiren talebinin Konstantinopolis’e ulaÅŸmasına yanıt 1461'de Fatih Sultan Mehmed’in Bursa’dan harekete geçmesiyle verilmiÅŸtir. Uzun Hasan’ın tarafsız kaldığı ağır ablukaya ÅŸehir bir ay dayanabilerek, 15 AÄŸustos 1461’de teslim olmuÅŸtur.

Trabzon İmparatorluÄŸu Hükümdarları

İsim BaÅŸlangıç BitiÅŸ
I. Aleksios 1204 1222
I. Andronikos 1222 1235
I. Yuhannes 1235 1238
I. Manuel 1238 1263
II. Andronikos 1263 1266
George 1266 1280
II. Yuhannes 1280 1284
Theodora 1284 1285
II. Yuhannes* 1285 1297
II. Aleksios 1297 1330
III. Andronikos 1330 1332
II. Manuel 1332 1332
Basileus 1332 1340
İrene Palaiologos 1340 1341
Anna Anakutu 1341 1342
III. Yuhannes 1342 1344
Mikhail 1344 1349
III. Aleksios 1349 1390
III. Manuel 1390 1416
IV. Aleksios 1416 1429
IV. Yuhannes 1429 1459
David 1459 1461
 

Trabzonlu David Komnenos

 

David Megas Komnenos (YunancaΔαβίδ Μέγας Κομνηνός, Dabid Megas Komnēnos) (yaklaşık 1408 – 1 Kasım 1463), 1459 yılından 1461 yılına kadar Trabzon İmparatorluÄŸu'nun son imparatoru. Trabzon İmparatoru IV. Aleksios ile Theodora Kantakouzene'nin oÄŸludur.

Erken hayatı

David, büyük aÄŸabeyi ve öncülü IV. Yuhannes'in hükümdarlığında önemli bir rol oynamıştır. Trabzon'da taca varisliÄŸi gösteren bir saray unvanı olan despot unvanı kendisine verilmiÅŸti. David, kardeÅŸinin Cenevizliler karşı diplomatik ataklarına katılmıştır. 1458 yılında Osmanlı Sultanı II. Mehmet ile Edirne'de anlaÅŸma imzalamış, aynı yılın daha sonrası, yeÄŸeni Theodora'yı Akkoyunlular hükümdarı Uzun Hasan ile evlendirmek üzere ona eÅŸlik etmiÅŸtir.

İmparatorluğu

David, tacı aÄŸabeyinin ölümünden sonra, 22 Nisan 1459'dan önce bir zaman giymiÅŸtir. Yuhannes, arkasında Aleksios isminde genç bir oÄŸul bıraktıysa da Trabzon İmparatorluÄŸu'nun zor dönemden geçiyor olması, onun zaten despot olarak ilan edilmesi, herhangi bir muhalefet ile karşılaÅŸmadan imparator olmasını saÄŸladı.

David, Kırım Gotlarından ve Trabzon kontrolü altındaki Mangup'un yarı bağımsız hükümdarının kızı Maria ile evlenmiÅŸtir. 1447'den önce bir zaman Maria öldü. David, Bizans İmpoaratoru VI. Yannis Kantakuzenos'un torununun torunu Helena Kantakouzene ile evlendi.

Gürcü prensler ile Akkoyunlular hükümdarı Uzun Hasan'ın desteÄŸi dışında Osmanlı'ya karşı bir Haçlı seferi düzenleyebilmek için Burgonya Dükü İyi Philip'in dikkatini çekti. Bu çabaları II. Pius tarafından desteklendi. CandaroÄŸulları BeyliÄŸi ve KaramanoÄŸulları BeyliÄŸi desteÄŸini almak için çaba sarf etti.

Osmanlıya karşı Batı desteÄŸi hala çok uzaktı. David, çok yanlış bir zamanlamayla, Sultan'dan öncüllerinin ödediÄŸi haraçtan vaz geçilmesini, daha kötüsü Uzun Hasan'dan aracılık etmesini istedi. Bunu Sultan hakaret kabul etti ve 1461 yazında bir sefere karar verdi. Sultan, boÄŸazlardan büyük bir deniz filosu yolladı, kiÅŸisel olarak da Anadolu'yu geçecek kara birliklerine kumanda etti. II. Mehmet, Sinop'u aldıktan sonra filoyu Trabzon'a yolladı. Ordusunu Uzun Hasan üzerine yolladı. Bu, David'in önemli müttefiki ile ayrı düÅŸmesine neden oldu. II. Mehmet, Trabzon'a hareket etti. Donanması, karaya çoktan inmiÅŸ, David'in ordusunu yenmiÅŸ ve ÅŸehri bir aydan fazla zamnadır kuÅŸatma altında tutuyordu. Osmanlı komutanı Mahmud PaÅŸa, David ile teslim görüÅŸmelerine baÅŸlamıştı. David'in haznedarı Georgios Amiroutzes teslim olmasını tavsiye etti. II. Mehmet bu görüÅŸmelerden memnun olmasa da devam etmesine izin verdi. David, ailesi, mahiyeti ve servetine dokunlmadan ve Trakya'da iyi bir emeklilik sözüyle teslim olmaya ikna edildi.

Ölümü

David ailesi ile beraber Edirne'ye yerleÅŸtirildi ve yıllık yaklaşık 300.000 gümüÅŸ eden Struma Nehri vadisindeki emlakların gelirini toplamaya baÅŸladı. David'in Uzun Hasan ile olan iliÅŸkisi ve Sultan'a ihaneti ortaya çıkarılınca, Mart 1463 tarihinde tutuklandı. 1 Kasım 1463 tarihinde, İstanbul'da kendisi, yeÄŸeni (Yuhannes'in oÄŸlu Aleksios) ve üç oÄŸlu idam edildiler. Sadece çok küçük olduÄŸu için Georgios affedildi ve Gürcistan'a kaçmadan önce müslüman oldu.

Ailesi

İlk karısı Gotlu Maria'dan çocuÄŸu olmadı. İkinci karısı Helena Kantakouzene'dan:

  • Basileus, 1463 idam edildi
  • Manuel, 1463 idam edildi
  • İsmi günümüze ulaÅŸmamış oÄŸlu, 1463 idam edildi
  • George, (1460–1463'ten sonra)
  • Anna (1447–1463'ten sonra), önce Makedonya Beylerbeyi Zagan PaÅŸa ile sonra İlvan Bey'in oÄŸlu Sinan Bey ile evlendi
  • İsmi günümüze ulaÅŸmamış kızı, Guria Prensi II. Mamia ile evlendi

Kaynaklar

Etiketler :
trabzon - rum - imparatorlugu - tarihi - imparator - david -
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ
24-10-2014 22:42
aaaaaaaaaaa
Oy Kullan Sonuçlar
Foto Galeri [ Tümü ]
Video Galeri [ Tümü ]
Kim Kimdir
ISTANBUL
 
Destek: Abdullah Gözaydın
Ana Sayfa Hakkımızda İletişim Site Haritası
 
Tüm hakları saklıdır 2012 ®