NİHAYET MİLLİ MÜCADELEDE İLK KURUÅžUNUN ATILDIÄžI OF DİRENİŞİ ANITI YAPILIYOR
Rusların Trabzon’u iÅŸgalinin (1916) 100. yılında iÅŸgali yaÅŸatacak bir adım atılıyor.
Of Belediye Meclisi tarafından gündeme alınan ve Rus İşgaline karşı direniÅŸi simgeleÅŸtiren Åžehitler Anıtı BüyükÅŸehir Belediye meclisinden onay aldı.
Of Belediye BaÅŸkanı Salim SarıalioÄŸlu, “1916 yılında Rus iÅŸgali karşısında 21 günlük bir direniÅŸ sergileyen atalarımızı anmak boynumuzun borcudur. Bu anıt bu ÅŸehitlerimizin direniÅŸini simgeleyecek. O 21 günlük direniÅŸ bölge halkı için çok önemlidir. Öncelikle Devasa Rus kuvvetleri, Of'lu sivil halkın basit silahlarına karşı durmak, bazı yerlerde gerilemek zorunda kalmıştı. Ayrıca bu 21 gün sayesinde halk muhacirlik için hazırlıklar yapılabilmiÅŸ ve zaman kazanılmıştır.” dedi.
Dün Trabzon BüyükÅŸehir Belediye Meclisinde Of ilçesinde yapılacak ‘Åžehitler Anıtı’ müzakere edildi. EÄŸitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan Kültür AraÅŸtırma Kuruluna sevk edilen anıtla ilgili kurulun raporu dün BüyükÅŸehir Belediye Meclisinde okundu. Anıtla ilgili “KurtuluÅŸ Savaşı’nda yapılan direniÅŸ" ibaresi ‘Rus iÅŸgalinde (1916) yapılan direniÅŸ’ olarak deÄŸiÅŸtirilmesi dikkat çekti.
Of Belediye BaÅŸkanı Salih Salim SarıalioÄŸlu, “Bu konuyu Of Belediye Meclisimiz gündeme getirmiÅŸtir. 100. yıla denk gelmesi iyi bir tevafuk olmuÅŸtur. KurtuluÅŸ Savaşı öncesinde 1916’da Of’ta ve bölgede yaÅŸanan Rus iÅŸgaline karşı 21 gün süren bir direniÅŸ yapıldı. Bu anıt bunu simgeleyen bir anıt olacak. O 21 günlük direniÅŸ bölge halkı için çok önemlidir. Bu 21 gün sayesinde muhacirlik için gerekli hazırlıklar yapılmış ve zaman kazanılmıştır.
Ayrıca devlet binalarındaki arÅŸiv ve deÄŸerli belge niteliÄŸindeki belgelerin taşınması da saÄŸlanmıştır. Åžehitler Anıtı’nın yapımını da İstanbul’daki Of Hayrat DerneÄŸimiz üstlenmiÅŸtir.” dedi. Komisyonun meclise sunduÄŸu rapor ÅŸu ÅŸekilde: “Of Belediyesi Meclisi kararı üzerinde yapılan istiÅŸare sonrasında Of ve çevresinde yaklaşık 2 bin ÅŸehit verilen direniÅŸ hareketinin KurtuluÅŸ Savaşı öncesinde 1916’da Rus iÅŸgali sırasında yaÅŸanmıştır.
Bu nedenle Meclis kararındaki ‘KurtuluÅŸ Savaşı’ ibaresinin ‘Rus İşgali (1916)’ ÅŸeklinde düzeltilmesi gerekir. Söz konusu meclis kararında geçen ‘Åžehitlik Anıtı’ ibaresini yerine ‘Åžehitler Anıtı’ ibaresinin kullanılması daha doÄŸru olacağı kanaatine varılmıştır. Zira anıt ÅŸehitlik adına deÄŸil, ÅŸehitler adına ve onları temsil etmek üzere yapılmaktadır.”
KURULUN ÖNERİSİ
Anıt kaidesine yazılacak metinde Kültür Kurulunun önerisi ise ÅŸu ÅŸekilde oldu: “10 Åžubat 1916’da Fındıklı kıyılarına çıkarma yapanın Rus iÅŸgal kuvvetleri 8 Mart’ta Rize’yi iÅŸgal etti. Rize’den Of istikametine doÄŸru saldırı ve iÅŸgal giriÅŸimlerini sürdüren Rus Ordusu, hemen her vadinin hâkim sırtlarında oluÅŸturulan Türk savunma mevzilerinden ciddi direniÅŸle karşılaÅŸtılar. Sarıkamış Savaşı nedeniyle asker sayısı ciddi ÅŸekilde azalmış olan Türk kuvvetlerinin iÅŸgal ve ilerlemesine karşı en ciddi katkı yörenin eli silah tutan yurtseverleri tarafından saÄŸlanmıştır. Türk savunma birliklerine göre hem asker hem silah açısından büyük üstünlüÄŸe sahip Rus Ordusu, Baltacı ve Solaklı Dereleri vadi boylarında ciddi bir direniÅŸ ile karşılaÅŸtı. İyidere Solaklı ve Baltacı Derelerinde yapılan 21 günlük direniÅŸ sonucunda Of, 26 Mart 1916’da Rus iÅŸgaline uÄŸradı.
Tarih bu savunmayı ÅŸu ÅŸekilde kayda geçirdi: ‘Bu anda Of’un eli silah tutan bütün erkekleri ileriye atılmış, ilerleyen düÅŸmana karşı bir cephe tutarak çetin bir savaÅŸa giriÅŸmiÅŸlerdi. Amansız Rus saldırıları karşısında o vakte kadar cepheye ekmek yetiÅŸtirmekte meÅŸgul olan kadınlar, artık savaÅŸ hattına kadar girmeye mecbur oldular. SavaÅŸan erkeklerin bir kısmının yaralanması bir kısmının da ÅŸehit olması üzerine Oflu kadınlar ateÅŸe atıldılar.
Cepheyi takviye edip ereklerin boÅŸalan yerlerini doldurmak için tereddüt etmeden ileriye atıldılar. Sabaha kadar süren çarpışmanın ardından doÄŸan güneÅŸin ilk ışıkları, Oflu kadınların temiz alınlarını, düÅŸman kurÅŸunu ile delinip mübarek kanlarıyla ıslanan kahramanlarını selamlıyordu.’”
Haber: Aydın GELLECİ
DİPNOT: Admin
Trabzonlular, Of'lular ahde vefalıdır. Bir asırdır 1. Dünya savaşı sırasında yaÅŸadığımız iÅŸgali tarih kitapları geniÅŸçe yazmadı, İşgal edilen ve 1917 devrimi sonrası Türkiyeden çekilen Ruslarla derin dostluklarımız kuruldu.
Atatürk tarafından baÅŸlatılan Milli Mücadelede silah ve mühimmatları Yeni Rus yönetimi bize hibe etmiÅŸti, Milli mücadele Rus silahları ile kazanılmıştı.
Åžimdi Rusya ile aramızdaki kriz bahanesiyle birileri RT. ErdoÄŸana yaranmak için olduÄŸunu sanıyorum böyle bir iÅŸe giriÅŸtiler.
Tarihi objektif yazmayanlar daima kaybetmeye mahkümdurlar.
Almanların tezgahına gelerek karadenize açılan Yavuz ve Midilli gemilerimizin Rus limanlarını bombalaması ile savaÅŸa sokulduk, Ruslarda tepki olarak Topraklarımızı iÅŸgale baÅŸladı, Of'ta karşılaÅŸtıkları direniÅŸ morallerini bozdu Trabzonda kaldılar. Ve 1917 Lenin devrimi ile sessiz sedasız iÅŸgale son vererek ülkemizi terk ettiler.
Tarihçi Dr. HaÅŸim Albayrak, Doç Dr. Hanefi Bostan Sp Genel baÅŸkan yrd. Muhittin Yıldırım ile Of yaylalarında Yukarı köylerde yaşı 80'in üzerinde 102 yaşına kadar bulduÄŸumuz yaÅŸlı vatandaÅŸlarımızla konuÅŸtuk.
Bütün konuÅŸtuÄŸumuz vatandaÅŸlarımız Kendileri yaÅŸadıklarını, Aile içinde konuÅŸulanlardan bildikleri ÅŸuydu.
İşgalde Ruslar bize hiç kötülük yapmadı, Yol, Köprü, Bina gibi inÅŸaatlarda çalıştık yövmiyelerimizi eksizsiz verdi, Ruslardan hiçbir saldırı görmedik.
Fırsat buldukça Bizlere kötülük yapanlar, Ruslara klavuzluk yapan Ermenilerdi, Pekçok cinayet iÅŸlediler, Soygun yaptılar, Birçok genç kız tecavüz edilerek öldürüldü (Ruslara söylemesin diye öldürülüyorlardı)
Trabzonda Of'ta Rus iÅŸgalinin heykeli yapılacaksa Bu iÅŸgal sırasında Müslüman halka zulmedenlerin Ermeniler olduÄŸu çarpıcı ÅŸekilde duyurulmalıdır.
Hatta Anıtın adına "Rus iÅŸgalinde Ermeni çetelerin zulmü " eklenmeli, Anıtınalt tarafında kaide üzerine bu ermeni zulmü kabartma olarak iÅŸlenmelidir.
Günümüzde Türkiye için Tehlike tehdit Ruslardan çok Ermenilerdir.