Ana Sayfa Künye Sitene Ekle
Kullanıcı Adı : Şifre : Şifremi Unuttum Yeni Üyelik
Ana Sayfa Foto Galeri Video Galeri Tüm Yazarlar
15 Ağustos geliyor, 15 Ağustos 1461 Trabzonun gerçek fetih tarihidir.
15 Ağustos Trabzonun gerçek fetih tarihidir, 26 Ekim gibi ilgisiz bir tarihte fethin kutlanmasını kabul emiyoruz. Patrikhaneye verilen bu tavizin yarın geri dönülmez gelişmelere sebep olacağından endişe ediyoruz, Türkiye Türklerindir Türklük ise bir kan ve kemik değil bir ruhtur, bir millettir. Kendini Türk hisseden Türk tür
Kültür bakanlığımız, Trabzon belediyemiz, Sivil toplum kuruluÅŸları Fethin 553. yılında Trabzonun fethini, Gerçek yıldönümünde 15 AÄŸustos 2014, Fetih Tarihinde kutlama cesaretini gösterebilecekmi diye bekliyoruz.
 
26 Ekim gibi ilgisiz bir tarihte Trabzonun fethinin, cılız bir şekilde kutlanmasını kabul etmiyoruz.
Kültür Bakanlığımızdan, milli EÄŸitim bakanlığımızdan, Trabzon BüyükÅŸehir belediyemizden, Trabzon merkez Ortahisar belediyemizden bu konuda çalışmalar yapmasını, 15 AÄŸustosa yetiÅŸecek ÅŸekilde paneller, konferanslar hazırlamasını, Fetih ile ilgili kitap broÅŸür hazırlatarak Trabzonda ve Ä°stanbulda ücretsiz dağıtılmasını talep ediyoruz.
Bu konuda adademisyen değiliz lakin on yıldır yaptığımız araştırmaları, Konuya vakıf akademisyenlerimizin birikimlerini paylaşabiliriz.
 
Bizim endiÅŸemiz var, Türk toplumunun endiÅŸeleri var, Hükümetin bu endiÅŸeleri körükleyen deÄŸil, Telefi eden, açıklık kazandıran beyanlar yayınlamasını bekliyoruz.
Adım adım 2023 yılına yaklaşırken ülkede ne kadar ihanet çetesi varsa bir yerden gemiyi delmeye batırmaya çalıştığını görüyoruz.
Temennimiz odur ki, 2023 bazı tarihçilerin dediÄŸi gibi Sevr'in yüz yıl ertelemesi deÄŸildir.
2023 yılında Sevr hayata geçecek ise iktidarın bunu açık seçik deklere etmesini bekliyoruz.
DoÄŸu Karadeniz üzerindeki Ermenistan ve Pontus hayallerinin boÅŸa çıkarılması için ne yapıldığı halka açıklanmalıdır.
Gümüzde görüyoruz ki 2013 yılında TBMM kabul edilen, Ülkenin parçalanmasına imkan veren "Ä°kiz yasalar, Serf Determinasyon"  Milletlerin kendi kaderini tayin hakkı'na atıfta bulunan iç ve dış mihraklar zafer naraları atarken, Ä°ktidarın, Politikacılar, Akademisyenlerin sus pus söylentileri seyretmelerini hayra alemet görmüyoruz, En azından bu vesileyle milletimize ülkemizin birlik ve beraberliÄŸi için mesaj vermek maalesef bize düÅŸmüÅŸ oluyor.
15 AÄŸustos Sumela da "Meryem ana" adı altında ayin izni verdikleriniz, Bir din adamından çok Yunan propagandisti gibi uluslararası arenada Türkiye aleyhine mücadele eden Bartholomeos Trabzonun gerçek fetih tarihi olan 15 AÄŸustosta Sumela manastırında "Fethe lanet okuyup, Pontusun ihyası için Ä°sa Mesihe dua edecekler" Biz Türkler, Fatih Sultan Mehmet Hanın yadigarı Trabzonun fethini ilgisiz bir tarihte 26 Ekimde cılız bir ÅŸeilde kutlayacağız.
Belgeleri ile bütün tarihçi araÅŸtımacıların Trabzonun fetih tarihini 15 AÄŸustos 1461 olarak kitaplarına alımış olsalar bile Kültür bakanlığımız, milli EÄŸitim bakanlığımız ve BaÅŸbakanlık, Trabzon belediyesi on yıllardır bu gerçeÄŸi görmezden geliyorlar.
Bütün dünyanın kabul ettiÄŸi fetih tarihi Türkler neden kabul etmiyorlar anlamak mümkün deÄŸil, Ä°stanbul Fener Aya Yorgi kilisesi papazı Bartholomeos Sumelada ayin yapsın, Bırakın bizde aynı gün Trabzon kalesinde Trabzonun fethini kutlayalım, Aziz ÅŸehitlerimizi kuran ve dularla yad edelim, ÖÄŸrencilerimize ve halkımıza Trabzonun fethinin neden önemli olduÄŸunu anlatalım.
Olmuyor, Yıllardır yaptığımız bu teklifler Önce yönetim tarafından, Sonra Üniversiteler ve sivil toplum kuruluÅŸları tarafından kabul görmüyor.
Ä°ÅŸin tuhafı birçok araÅŸtırmacı tarihçimiz yazdıkları Trabzon tarihi kitaplarında fethi 15 AÄŸustos 1461 ÅŸeklinde yazmalarına raÄŸmen "Gelin bu konuda bir konferans yapalım" dediÄŸimizde, Hepsi bir ağızdan "Genel ve yerel yönetimlerin kararına itiarz edemeyiz" dediklerine ÅŸahit oldum.
Åžimdi bu araÅŸtırmacı Profların adlarını buraya döksek sanıyorum hepsi inkar edecektir. Bizde diyoruz ki, Kitaplarınızda yazdığınız 15 AÄŸustos 1461 tarihini hangi konferansta savundunuz, Hangi bilimsel araÅŸtırmada yayınladınız deriz.
Bu körü körüne biatın arkasındaki nedeni ben bulamadım, Bilen varsa buraya yorum olarak yazabilir, bizlerde öÄŸrenmiÅŸ oluruz.
15 AÄŸustos Sumela ayinleri dini intiyaçtan deÄŸil, Rumlar adına Siyasi bir kazançtır, Lozanda ve sonrasında verdiÄŸimiz tavizlerin devamıdır, 12 Yıllık akp iktidarı sonucu Ege bir Yunan gölü olmuÅŸtur, Dün kardak kayalıkları için ordular savaÅŸ düzenine geçerken günümüzde 6 millik karasularımız içindeki adacıklar, Lozanda korunmuÅŸ olmalarına raÄŸmen Yunistanın iÅŸgal etmesine seyirci kaldığımızı görüyoruz. 
Bu konuda yazdığımız bir habere buran ulaşabilirsiniz.
http://www.ofhayrat.com/news_detail.php?id=4993
Konu hakkında Tarihi ve kültürel açıklamalar:
 
Sümela Manastırı, Trabzon ili, Maçka ilçesi, Altındere köyü sınırları içerisinde yer alan Panagia (Meryem Ana) deresinin batı yamaçlarında Mela (Yunanca ‘siyah’) tepesi üzerinde deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte yer alan bir Rum Manastır ve Kilise Kompleksi olup, tam adı Panagia Sumela veya Theotokos Sumela‘dır.
 
Kilisenin M.S. 375-395 tarihleri arasında inÅŸa edildiÄŸi sanılmaktadır. Anadolu’da sıkça rastlanılan Kapadokya Kiliseleri tarzında yapılmış, hatta Trabzon’da MaÅŸatlık mevkiinde benzeri bir maÄŸara kilisesi daha vardır. Kilisenin ilk kuruluÅŸu ile manastır haline dönüÅŸümü arasındaki bin yıllık dönem hakkında fazla bir ÅŸey bilinmemektedir.
 
Sümela Manastırı Gece Karadeniz Rumları arasında anlatılan bir efsaneye göre Atina’lı Barnabas ile Sophronios adlı iki keÅŸiÅŸ aynı rüyayı görmüÅŸler; rüyalarında, Hz.Ä°sa’nın öÄŸrencilerinden Aziz Luka’ın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryemin bebek Ä°sa’yı kollarında tuttuÄŸu ikonun bulunduÄŸu yer olarak Sümela’nın yerini görmüÅŸler. Bunun üzerine birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon’a gelmiÅŸ, orada karşılaşıp gördükleri rüyaları birbirlerine anlatmış ve ilk kilisenin temelini atmışlardır.
Meryem Ana adına kurulan manastırın “Sumela” adını “siyah” anlamına gelen “melas” sözcüÄŸünden aldığı söylenmektedir. Bu ismin manastırın kurulduÄŸu koyu renkli KaradaÄŸlar’dan geldiÄŸi düÅŸünülmekte ise de, Sumela kelimesi buradaki Meryem tasvirinin siyah rengine baÄŸlanabilmektedir. Ünlü tarihçi J.P.Fallmerayer’in de (1790-1861) yılında buraya geldiÄŸinde dikkatini çektiÄŸi gibi renginin koyu, hatta teÅŸhis edilemeyecek derecede siyah oluÅŸu bu adın esasının teÅŸkil etmiÅŸ olması mümkündür. Gürcü resim sanatında, XII. yüzyılda sanat aleminde siyah Madonna ismi altında tanınan bir takım Meryem ikonlarının yapıldığı ve yayıldığı bilinir.
 
Sümela Manastırı Buranın baÅŸlıca gelir kaynağı olan bir Meryem Ana resminin eksikliÄŸine ve mucizeler yarattığına halkı inandırmak böylece onun deÄŸerini büyütmek için uydurulduÄŸu kolayca sezilen rivayete göre, güya bu resim, Ä°sa’nın havarilerinden Lukas tarafından yapılmış. Lukas’ın terekesinden Atina’ya geçmiÅŸ fakat Theodosius devrinde, 4. yüzyılda resim kendiliÄŸinden buradan ayrılmak istemiÅŸ, bir gün melekler tarafından gökte uçurularak Trabzon daÄŸlarındaki bu kovuÄŸa getirilip bir taşın üzerine bırakılmıştır. Tam bu sıralarda Atina’dan Trabzon’a gelen Barnabas ve Sophronios adlarında iki keÅŸiÅŸ de bu ücra dağın ıssız yamacında bu resmi bulmuÅŸlar ve burada Anakaya Kilisesini inÅŸa ettirmiÅŸlerdir.
 
Yine baÅŸka bir efsaneye göre, büyük bir kasırga sırasında Meryem’in yardımı ile canını kurtaran III.Alesios burasını yeni bir tesis halinde inÅŸa ettirmiÅŸ, zengin vakıflar bağışlamış bir Khrysobullos yeni bir ferman ile de bu vakıflarını saÄŸlam esaslara baÄŸlamıştır.
 
Sumela MonasterySümela Manastırı’nın kuruluÅŸu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla kadar inmektedir. Kısacası Trabzon Sümela Manastırı, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon’da kurulan Kommenos PrensliÄŸi’nden III.Alexios (1349-1390) zamanında manastırın önemi artmış ve fermanlarla gelir saÄŸlanmıştır.
 
14. yüzyılda Türkmen akınlarına maruz kalan kentin savunmasında ileri karakol görevi üstlenen manastırın statüsünde Osmanlı fethinden sonra bir deÄŸiÅŸiklik olmamıştır. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon’da ki ÅŸehzadeliÄŸi sırasında iki büyük ÅŸamdan buraya hediye ettiÄŸi, Fatih Sultan Mehmed, II. Bayezid, I. Selim, II. Selim, III. Murad, Ä°brahim, IV. Mehmed, II. Süleyman ve III. Ahmed’in de manastırla ilgili birer fermanları bulunmaktadır.
 
18 Nisan 1916’dan 24 Åžubat 1918’e kadar süren Rus iÅŸgali sırasında Maçka civarındaki diÄŸer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargahı olmuÅŸ, nüfus mübadelesi ile bölgedeki Hıristiyanların Yunanistan’a gönderilmesinin ardından önemini yitirerek T.C. Kültür Bakanlığı tarafından yakın zamanda onarılana dek kaderine terkedilmiÅŸtir.
 
Ä°LGÄ°LÄ° HABER Ve ARAÅžTIRMA LÄ°NKLERÄ°:
 
haber: 25.06.2014
Etiketler :
kultur - bakanligimiz - trabzon - belediyemiz - sivil - toplum - kuruluslari - fethin - 553 - - yilinda - trabzonun - fethini - gercek - yildonumunde - 15 - agustos - 2014 - fetih - tarihi - gibi - bir - cuma - gunu - kutlama - cesaretini - gosterebilecekmi - diye - bekliyoruz - -
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ
aaaaaaaaaaa
Oy Kullan Sonuçlar
Foto Galeri [ Tümü ]
Video Galeri [ Tümü ]
Kim Kimdir
ISTANBUL
 
Destek: Abdullah Gözaydın
Ana Sayfa Hakkımızda İletişim Site Haritası
 
Tüm hakları saklıdır 2012 ®